Eindhovens Dagblad

Lotgenoten vinden elkaar bij de AA

Het gaat niet om dat tiende biertje, die eerste is het probleem”, vertelt Sari (61 jaar). “Je bent alcoholist als je niet meer kunt stoppen, als je de rem kwijt bent.” Het zijn de woorden van een ervaringsdeskundige op het gebied van alcoholverslaving. “Ik heb eindeloos geprobeerd te stoppen. Je moet echt met je rug tegen de muur staan voordat je hulp zoekt.”

Sari bereikte een dieptepunt in haar leven en zocht hulp. Die vond ze bij de Anonieme Alcoholisten en nu is ze een aantal jaar ‘blij nuchter’. De steun die ze van de groep ontving, wil ze nu graag zelf uitdelen. Samen met Herman (58 jaar) heeft ze sinds 1 maart een eigen AA groep in Asten. Sari is ruim drie jaar nuchter, Herman meer dan vijfentwintig jaar. Sari en Herman hebben op veel plaatsen in de gemeente folders en een brief achtergelaten, tot nu toe heeft er nog niemand gereageerd. “In deze regio wordt veel gedronken. De mensen durven echter niet, iedereen kent elkaar”, vertelt Herman. Sari vindt die angst niet nodig. “We zijn lotgenoten. Alles blijft binnen deze muren.”

De groep heeft wekelijks een twee uur durende meeting in het orthodox klooster in Asten. Daar maakt de groep gratis gebruik van. “We zijn niet gebonden aan een geloof of sekte. Het hoort wel bij de AA dat je gelooft in een hogere macht. Dat kan God zijn, maar bijvoorbeeld ook de groep”, vertelt Sari. De voorwaarde om lid te worden is dat je echt wilt stoppen, anders heeft het geen zin volgens de twee. Tijdens de meetings wordt een aantal stappen genomen aan de hand van een boek. De eerste stap is dat je je machteloos voelt. Daarna gaat het om kleine haalbare doelen, gesteund door je lotgenoten. Sari: “Je leert van de ervaringen van de rest. Je kunt het nooit alleen. Al miljoenen mensen wereldwijd zijn door de AA van hun probleem verlost.”

Naast het groepsgevoel is de anonimiteit erg belangrijk. “We willen vermijden dat mensen je anders gaan behandelen als ze je probleem kennen”, vertelt Herman. Volgens hem is iedereen gelijk in de groep. “We zijn er voor mensen van elk allooi. Zowel directeuren als daklozen zijn welkom.”

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: