Help, ik moet bloggen. Wat nu?
Je bedrijf moet een blog starten om nieuwe klanten te trekken. Doe je dat niet, dan loop je hopeloos achter en ben je als bedrijf eigenlijk ten dode opgeschreven. Althans, dat is de boodschap die je steeds vaker ziet verschijnen van kenners op het gebied van inbound marketing of content marketing. De vraag is echter: hoe krijg je je medewerkers zo ver dat ze uit naam van je bedrijf willen schrijven voor een informatieve blog met hoogwaardige content?
Een informatieve blog is een goede manier om te laten zien dat jouw bedrijf expert is op een bepaald gebied. Dat is waar inbound marketing om draait. In plaats van mensen benaderen met je boodschap, zorg je dat je een platform hebt waar je informatie geeft over een bepaald onderwerp. Mensen willen niet meer worden benaderd, maar gaan juist vaker zelf op zoek naar relevante informatie. De achterliggende gedachte is dat het bieden van waardevolle informatie een aanzuigende werking heeft. Het zorgt voor bezoekers op je platform en omdat je jezelf niet opdringt, krijg je gemakkelijker een positieve relatie met je (potentiële) klant.
Dat is een mooie gedachte, maar hoe krijg je de deuren van een logge en gesloten organisatie open om de buitenwereld te laten genieten van al het moois dat je bedrijf te bieden heeft? Vijf stappen om je bloggers te vinden, te helpen en te enthousiasmeren:
1. Zoek enthousiaste bloggers
De eerste stap is eigenlijk om iemand te vinden die het voortouw neemt. Wie zorgt voor de blog, borgt de afspraken en is verantwoordelijk? Het is daarna zijn of haar taak om een team van bloggers te samenstellen. Niet iedereen kan een prima verhaal schrijven en niet iedereen wil schrijven of heeft er de tijd voor. Het is daarom belangrijk dat je binnen je organisatie mensen zoekt die affiniteit hebben met taal en die het leuk vinden om af en toe wat voor je bedrijfsblog te schrijven. Dat ze actief zijn op social media is geen must, maar wel handig.
Het is verstandig om meerdere mensen uit het bedrijf te binden aan je blog. Zij hebben waarschijnlijk hun eigen expertise en favoriete onderwerpen om over te schrijven. Als je meerdere schrijvers hebt, komt het werk ook niet steeds op het bordje van één persoon te liggen en wordt het geen last, maar blijft hij enthousiast.
2. Verzamel de onderwerpen
Het is voor bloggers raadzaam om een lijst bij te houden van interessante onderwerpen om over te schrijven. Het klinkt als veel extra werk, maar dat is het niet. Iedereen die op internet informatie zoekt over een onderwerp, is op zoek naar bepaalde bronnen. Als je toch aan het lezen bent, wat is dan de moeite om een bookmark te maken van het artikel of om even een print te maken van het stuk, zodat je het in een mapje kunt stoppen?
Je hoeft het verhaal niet meteen na het lezen uit te werken, maar als je een artikel hebt opgeslagen, kun je er over nadenken en er op een later tijdstip op terugkomen. Dan is dat (digitale) mapje handig om het weer eens terug te lezen. Zorg wel dat je het overzichtelijk houdt en je niet te veel onderwerpen verzamelt.
3. Schrijf een goed en foutloos verhaal
Heb je al je onderwerpen verzameld en heb je een mening over het onderwerp, dan kan het schrijven beginnen. Mocht je twijfelen over de richting van je verhaal, vertel dan in één zin de kern van je boodschap aan een collega. Als je boodschap niet sterk is, prikt hij daar zo doorheen en dan is het verstandig om je boodschap te herzien. Als je boodschap voor jezelf niet helder is, dan wordt dat ook zeker niet helder voor je lezer.
Het schrijven zelf is natuurlijk een belangrijk aspect van het hele verhaal. Voor iedereen werkt dat anders, maar zoek je eigen manier van schrijven. Ben je klaar met schrijven, laat het dan vooral nog even aan een collega lezen voordat je het online zet. Voel je vooral niet bezwaard om anderen inhoudelijk en tekstueel naar je tekst te laten kijken, want daar wordt de tekst echt beter van. Voor veel mensen is dit een bepaalde drempel waar ze even overheen moeten. Een goed verhaal is echter nooit af, er kan altijd wat beter.
4. Zorg voor continuïteit en inzicht
Het is raadzaam om regelmatig nieuwe verhalen op een bedrijfsblog te zetten. Houd daarom zo nu en dan vergaderingen met je bloggers om ze betrokken te houden en maak afspraken over wie, wat en wanneer publiceert. Om te zorgen dat je collega’s scherp blijven op het bloggen, is het verstandig om de succesverhalen te delen met ze, zoals op de afbeelding hierboven. Laat zien wat de bezoekersaantallen zijn geweest of wat het bereik van een blog op Twitter was bijvoorbeeld.
Het is daarnaast verstandig om de planning van de blog duidelijk zichtbaar te maken. Dat zorgt voor inzicht en duidelijkheid. Een vaste planning is overigens raadzaam, omdat je een bepaalde continuïteit creëert, maar wees niet bang om die planning af en toe van tafel te vegen als je kunt reageren op de actualiteit, dit maakt je blog scherp en spannend.
Maak een planning, maak het inzichtelijk en zorg voor continuïteit. Bloggen vergt langetermijnvisie: het duurt even voordat je wordt gevonden, dus blijf vooral bloggen.
5. Bied hulp waar dat nodig is
Heb je niet alle wijsheid zelf in pacht, schroom dan niet om hulp te zoeken. Dat geldt voor het schrijven en voor het zoeken naar informatie. Er bestaan genoeg schrijfcursussen om mensen te helpen om deze vaardigheid te ontwikkelen. Schrijven is een vak en het kan daarom even duren voordat je het onder de knie hebt. Daarnaast kan het vaak juist erg nuttig zijn om anderen om input te vragen voor een blogpost. Stel dat je op zoek bent naar voorbeelden van bedrijven die elektronisch factureren succesvol hebben ingezet, waarom zou je niet via Twitter een vraag uitzetten of specialisten via de email benaderen? Grote kans dat de mensen die je citeert uiteindelijk je blogpost weer gaan verspreiden binnen hun eigen netwerk.
Mocht het – na het lezen van deze blog om wat voor reden – niet lukken om een bedrijfsblog te starten en te onderhouden, dan zijn er altijd nog PR-bureaus om je te ondersteunen. Ben ik iets vergeten? Laat het me vooral weten in de comments.
Dit verhaal verscheen ook op de blog van LEWIS.
Michiel
Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...