Eindhovens Dagblad

Eersel: het epicentrum van de hardcore

Hoewel het door sommigen wordt aangeduid als ‘herriemuziek’, hebben morgen zo’n 25.000 jongeren een prima dag in Eersel. Op het E3-strand genieten zij van hun gezamenlijke liefde: hardcoremuziek.

Dominator Festival staat op het programma en dat betekent heel veel bassdreunen per minuut. Dominator is een muziekfestival voor de hardste stijlen in de dancemuziek, hardcore genoemd. In 2005 werd het feest voor het eerst gehouden in Enschede, dit jaar is Eersel voor de vierde keer op een rij gastheer. De organisatie is in handen van Q-Dance en Art of Dance.

Het strandgebied in Eersel wordt opgedeeld in een aantal terreinen met elk een specifiek muziekgenre, want ook binnen de hardcoremuziek bestaan nog verschillende stijlen.

Op het grote hoofdpodium met de naam Cast Of Catastrophe staan de bekendere dj’s zoals Outblast, Angerfist, Neophyte en The Playah geprogrammeerd. Zij draaien de meer gangbare hardcoremuziek. De andere podia heten Outcast, 16 MM, International Cast, Raw Cast en Honk Kong Violence. Daar wordt respectievelijk ‘Industrial & Frenchcore’, ‘Early Hardcore’, ‘International hardcore’, ‘Raw Hardstyle’ en ‘Terror & Speedcore’ gedraaid.

De muziek wordt verzorgd door dj’s uit Nederland en buitenland. Er staan ook artiesten uit Italië, Oekraïne, Polen, Australië, Japan en Spanje.

Het muziekfestival staat volgens de organisatie bekend als hét hardcorefestival van Nederland. Dat is van de wereld eigenlijk, want deze muzieksoort is nergens zo populair als in Nederland.

Het zorgt er ook voor dat veel buitenlanders het feest bezoeken. Duizenden Italianen, Duitsers en Scandinaviërs reizen speciaal voor dit festival naar Eersel. Smit: “We verkopen kaarten van Canada tot Japan.”

De organisatie wilde eigenlijk uitbreiden tot een festival van 30.000 bezoekers, zo bleek uit het evaluatierapport vorig jaar. Ook zou een camping bij het terrein worden gerealiseerd. Volgens Smit was dat echter nog iets te ambitieus.  Het festival blijkt de groei zeker aan te kunnen, want sinds afgelopen zondag is het uitverkocht.

Dj Outblast: ‘Nederland is een voorloper’

Zo’n 25.000 hardcoreliefhebbers uit binnen- én buitenland trekken aanstaande zaterdag naar het E3-strand in Eersel om daar een dag lang te genieten van Dominator Festival 2012. Outblast, artiestennaam van Marc Out, is één van de bekendste hardcore-dj’s van dit moment. Hij heeft samen met Angerfist het themanummer ‘Cast of Catastrophe’ van Dominator 2012 geproduceerd.

Out staat al sinds 2005 jaarlijks op het festival en kan de edities goed met elkaar vergelijken. “Ieder jaar wordt het groter en imposanter. In Eersel is het echt gegroeid tot hét hardcorefestival van het jaar. Het is indrukwekkend om te zien dat Dominator en Masters of Hardcore in Den Bosch rond de 25.000 bezoekers trekken die voor 1 muzieksoorten komen. Dat Dominator én Masters of Hardcore ‘heel toevallig’ in dezelfde provincie worden gehouden, zal te maken hebben met de Brabantse gezelligheid. Ze schijnen daar wel van een goed feestje te houden!”

Out staat per jaar zo’n honderd keer als artiest op het podium, waarvan tachtig procent in het buitenland. “Je merkt dat de Nederlands fan wat meer verwend is, meer gezien heeft en dus wat nuchterder kijkt naar artiesten en events. In het buitenland is de fan-artiest relatie een stuk intenser en zijn fans fanatieker”, vertelt hij over het verschil tussen Nederland en het buitenland. “Op het gebied van organisatie en productie is Nederland een voorloper. Er is op dit moment geen land ter wereld dat de kwaliteit van Nederlandse topevenementen als Dominator en Masters of Hardcore benadert. Daar valt in het buitenland nog wel een inhaalslag te maken.”

De man uit Akersloot is sinds 2000 professioneel hardcore producer, dj en artiestenmanager. Er gaat veel tijd in zijn werk zitten, hij werkt gemiddeld zo’n tien uur per dag. “Ik leef muziek en vul hier dan ook mijn hele week mee. De weekenden staan in het teken van reizen en optreden. De werkweek staat in het teken van studiowerk, het runnen van labels en het bijstaan van de aangesloten artiesten.”

Ieder weekend bezig, jaren achter elkaar hetzelfde werk. Het klinkt als een hele opgave, maar het staat hem nooit tegen. “De interactie met de mensen op de dansvloer, de artistieke muzikale vrijheid, de permanente mogelijkheid om van je hobby je werk te maken! Wie zou dat niet willen doen? Nieuwe artiesten als Dyprax, State of Emergency en Re-Style zorgen met hun creativiteit voor een frisse wind.”

De dj/producer heeft een uitgesproken mening over de vooroordelen die heersen bij deze muziekstroming. “Hardcore liefhebbers komen uit alle lagen van de bevolking en uit alle windstreken. Natuurlijk, de enorme energie die de muziek meebrengt kan voor sommigen wat overdadig zijn. Vaak zijn de vooroordelen gebaseerd op berichtgeving in de media en pure onwetendheid. Of angst voor het onbekende en tegendraadse, dat een beetje bij hardcore hoort.” Een goed voorbeeld is zijn eigen moeder. “Zij had nooit een vooroordeel, maar wel een mening. Ze sloeg ook om toen ik haar een keer meenam naar een feest in het Beursgebouw in Eindhoven en ze het zelf meemaakte.”

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: